Tinnitus tarkoittaa yksinkertaistettuna korvien soimista. Joillakin korva soi tauotta, välillä heikentyen ja taas voimistuen. Toisilla pitäen taukoa ja kotvan kuluttua jatkuen.Tinnituksen ääni voi olla suhinaa, sihinää, surinaa, sirinää, vihellystä, vinkumista, jumpsutusta, jyskytystä jne. Kyseessä voi olla yhden äänen tillitystä tai useamman äänen riitasointia. Pahimmassa tapauksessa tinnitus ei jätä hetkeksikään rauhaan ja voi soida korvassa yhtä vihlovasti kuin sirkkelin ääni.
Tinnituksesta kärsivät kaikenlaiset ihmiset. Tinnitukselle on todettu löytyvän myös jonkinlaista perinnöllistä taipumusta. Periaatteessa ihmiset, jotka työskentelevät altistuneena melulle tai kovalle äänelle, saavat vaivan helpommin. Jo yksi nallipyssyn laukaisu korvan vieressä saa korvat soimaan. Kun sisäkorvassa sijaitsevan simpukan aistinreseptorin solut ovat tuhoutuneet, ne eivät enää koskaan uusiudu. Laki määrittelee 85 dB rajaksi, jossa työntekijöille velvoitetaan jaettavaksi kuulosuojaimet. Kipukynnykseksi on määritelty 115 dB.
Tinnitusta ei voi poistaa leikkauksella eikä siihen ole selkeää lääkitystä harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta. Paras tapa pitää tinnitus kurissa on opetella elämään sen kanssa. Jo se auttaa potilasta, että hän tietää mistä on kyse. Näin ei tarvitse elää epätietoisuuden pelossa. Perusasia on, että hiljaisuus on potilaalle myrkkyä.Erilaisia kokeilevia hoitomuotoja on yhtä paljon kuin on tinnituksiakin. Monet käyttävät akupunktiota, vyöhyketerapiaa, hierontaa, joogaa, luontaistuotteita ja muita vaihtoehtohoitokeinoja. Monet myös tuntevat saavansa niistä apua.
Turvallisuusrajat
Aikaraja, jonka jälkeen kuulovaurion riski on toistuvassa melualtistuksessa todennäköinen
melutaso / aika
85 dB / 8 h
88 dB / 4 h
91 dB / 2 h
94 dB / 1 h
97 dB / 30 min
100 dB / 15 min
103 dB / 7 min
106 dB / 3 min
109 dB / 2 min
112 dB / 1 min
115 dB / 30 sek
118 dB / 15 sek
130 dB / 1 sek