Home » Kolumnit » Voimaa ja näköä käsiin

Voimaa ja näköä käsiin

Käsivarret ovat kaikilla erilaiset ja silti aina keskustelua herättävät. Joillakin ne ovat kauniit ja pyöreät, tasapainoisesti lihaksikkaat. Toisille käsivarret ovat ikuinen ongelma. Käsivarret muistuttavat mehupillejä ja voimaa niissä ei ole nimeksikään. Vanhetessa kiinnitetään huomiota myös siihen, kenelle ns.”allit” ovat kehittyneet.

Käsien lihaksia ovat hauislihas sekä kyynärvarren koukistajat ja ojentajat. Hauislihas osallistuu kyynärvarren koukistamiseen, ja lisäksi myös olkanivelen koukistamiseen. Hauiksen vastaparina työskentelee vastavaikuttajalihas, kolmipäinen olkalihas (ojentaja). Tämä lihas ojentaa kyynärnivelen ja osallistuu lisäksi olkanivelen ojentamiseen. Kyynärvarren lihakset osallistuvat ranteen ja sormien toimintoihin. Kaikissa käsivarren lihaksia kehittävissä liikkeissä tulisi huomioida se, että olkaluun tulisi liikkua mahdollisimman vähän ja ranteen tulisi pysyä suorana.

Jokainen meistä pystyy kehittämään käsivarren lihaksia. Kehittyminen on kiinni harjoitustavoitteesta; onko tavoitteena kestävyyden vai voiman lisääminen vai ulkomuodon muokkaaminen? Kuitenkin, tavoitteesta riippumatta, käsien lihaksia tulisi kehittää mahdollisimman monipuolisesti.