Tarina kertoo, että aikojen alussa Jumalat kokoontuivat miettimään mihin he voisivat piilottaa elämän suurimman salaisuuden, niin ettei ihminen löytäisi sitä. Yksi heistä sanoi että sen voisi piilottaa meren pohjaan. Toinen ehdotti vuoren huippua. Kolmas metsän pimentoa. Neljäs sanoi että ihminen sukeltaa sen syvimmänkin meren pohjasta, kiipeää hakemaan sen korkeimmankin vuoren huipulta ja kaivaa sen esiin pimeimmänkin metsän syvyyksistä. Pitkän hiljaisuuden jälkeen viisain Jumalista sanoi: Pillotetaan se paikkaan, mistä ihminen ei koskaan uneksi sitä löytävänsä. Piilotetaan se ihmisen itsensä sisälle.
Ihmismieli kaipaa rauhaa kiireen keskellä
Nykyajan ihmiseen kohdistuu yhdessä päivässä sama määrä aistiärsykkeitä, kuin 600 vuotta sitten puolessatoista kuukaudessa. Paine asioiden omaksumiseksi ja oppimiseksi on valtava. Elämänrytmi oli ennen huomattavasti rauhallisempi, mistä johtui se, että ihmisten mielet olivat paljon tyhjempiä ja tyynempiä. Nykyihmisen mieli ei ole koskaan tyhjä, ellei hän pyri siihen tietoisesti. Ihminen kaipaa pysähtymistä. Ihmismieli tarvitsee hiljaisia, kiireettömiä hetkiä, jolloin se pystyy lataamaan itseään ja uudistumaan. Nykykiireen keskellä hiljentyminen on kuin keidas erämaassa.
Tietoista hiljentymistä voidaan kutsua meditaatioksi, mietiskelyksi tai maallisemmin vaikka hiljaisuudessa istumiseksi. Jos pystyt pyhittämään pienen hetken päivästä vain itsellesi ja istumaan hiljaisuudessa, niin aikaa myöden huomaat muutoksen. Päiväsi alkavat sujua helpommin, kiire ei tunnu enää niin hallitsevalta ja elämä alkaa maistua paremmalta.
Ole läsnä hetkessä
Mitä meditaatio sitten on? Monet ihmiset ovat tietämättään tehneet meditaatioharjoituksia, jopa useiden vuosien ajan. Pelkistetysti sanottuna, olet meditatiivisessa tilassa aina kun olet läsnä hetkessä. Sanon sen vielä. Aina kun olet jossain tilanteessa tietoisesti läsnä, olet meditatiivisessa tilassa.
Vanha kalastaja lähti aina aamukasteen aikaan veneellään järvelle kokemaan verkkoja. Pienet laineet liplattivat hänen veneensä laitoja vasten ja jostain kaukaa rannalta kuului pikkulintujen sirkutus. Aurinko välkkyi puiden välistä ja välillä kalastaja antoi veneen liukua veden päällä itsekseen, keskittyen nuuhkimaan ilmaa. Tämä oli kalastajan päivän kohokohta. Kiireestä ei ollut tietoakaan. Se oli hänen meditaationsa, vaikka hän ei ollut koskaan moisesta sanasta kuullutkaan.
Voit käydä uimassa, juoksemassa, kävelemässä, olla haravoimassa, rakentaa linnunpönttöä, siivota, katsella takkatulta, kuunnella rauhallista musiikkia, lukea kirjaa, kunhat olet tietoisesti läsnä hetkessä ja tekemisessäsi. Kun pidät ajatuksesi siinä mitä teet, niin olet meditatiivisessa tilassa. Se on hyvä alku, mutta kun otetaan askel eteenpäin, niin tullaan meditaatioon. Siinä on tarkoituksena istua tietoisesti hiljaisuudessa ja keskittyä vain olemaan. Kuulostaa helpolta, mutta sitä se ei taatusti ole.
Kesytä mielesi
Meditaation pahin vihollinen on ihmisen mieli. Otetaanpa konkreettinen esimerkki. Ota kynä ja paperia, ja kirjoita varttitunnin aikana ylös kaikki ajatukset mitä mielessäsi liikkuu. Ihan kaikki. Jos pystyt, voit käyttää siihen enemmänkin aikaa, mutta jo vartissa huomaat minkälaista sekahedelmäsoppaa päässäsi liikkuu ja mikä mielipuoli sisälläsi asuu.
Voin kertoa sinulle yhden tärkeän asian. Sinä et ole mielesi. Mieli on ajatuksia ja tunteita, mutta sinä olet aivan jotain muuta. Voit nousta mielesi yläpuolelle ja tarkkailla ajatuksiasi sekä mielentilojasi niin kuin vartiomies leirinuotiota. Kun oivallat tämän, olet ottanut suuren edistymisen askeleen.
Mieli ei pysähdy, se jatkaa kulkuaan unissasikin. Se pitää tietoisesti hiljentää. Enkä nyt tarkoita että pitäisi käyttää pesäpallomailaa. Mieli on jatkuvasti kehittämässä uusia konnankoukkuja ja pomppii ajatuksesta toiseen.
Mieli ei kuitenkaan pysty pysymään yhdessä mielikuvassa pitkään, vaan halajaa jo uutta. Kun pidät ajatuksesi tietoisesti jossain kiinteässä pisteessä tai mielikuvassa, niin kesyttäminen on alkanut. Testi: ota huoneesta joku kiintopiste ja ajattele vain sitä seuraavat 10 minuuttia. Niinpä. Onko joku väittänyt että villihevosen kesyttäminen on helppoa?
Meditaatio on oivaltamista
Istua vain hiljaisuudessa ajattelematta mitään. Eikö se ole maailman helpoin asia? Silti mielesi painii sitä olotilaa vastaan, sillä mieli on levoton ja tottunut koko ajan työskentelemään. Se keksii varmasti tuhansia tapoja, miksi sinun ei pitäisi tehdä niin. Älä anna sille periksi. Muista että hiljaisuus on jo sinussa, mutta se on sumuverhon peitossa, koska olet kehittänyt kiireen siihen päälle.
Meditaation tarkoitus on löytää sisälläsi oleva hiljaisuus. Se voi aluksi olla vain lyhyt kokemus, jossa mieli hidastuu tai pysähtyy hetkeksi. Kokemus voi olla jopa dramaattinen. Älä ajattele myöhemmin, että se oli kuvitelmaa. Mieli yrittää vain horjuttaa luottamustasi.
Meditaatiota ei voi opettaa. Se on sisäinen oivallus. Ole luova ja lapsenmielinen. Älä tee mitään pakottamalla, niin oivallus saapuu itsestään, niin kuin aamuauringon valo.
Mitään yhtä ainoaa oikeaa meditaatiotekniikkaa ei ole olemassa. On kuitenkin tiettyjä perustekniikoita, joiden kanssa on hyvä aloittaa. Olisi myös hyvä jos tekisit ensimmäiset harjoituksesi jonkun kokeneemman valvonnassa. Kun kehityt, sinulle voi muodostua oma tekniikka tai voit jopa jättää pois kaikki tekniikat. Kuuntele sisäistä ääntäsi. Se on viisaampi kuin kaikki opettajat yhteensä.
Mieli on kuin tietokone. Kuinka se voisi ymmärtää jotain? Sillä ei ole omaa tietoisuutta. Mielen kesyttämiseen voi mennä viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia, joten ole kärsivällinen.
Mietiskely on yhteyttä sisäiseen viisauteen
Tuhansia vuosia sitten itämaiset gurut kehittivät meditoinnin eli mietiskelyn. Nykyään sillä on paljon eri koulukuntia, joista löytyy tietoa alan kirjallisuudesta.
Meditaatio on yhteyttä omaan sisäiseen viisauteen. Suuremmassa mittakaavassa se on myös yhteyttä Maailmankaikkeuteen. Se ei ole riippuvainen mistään uskonnoista, mutta leikillisesti voisi sanoa että rukoileminen on mietiskelyn ”serkkupoika”.
Suuret valaistuneet mestarit olivat mietiskelyn guruja. He pystyivät nousemaan fyysisen ihmiselämän yläpuolelle ja näkivät ihmismielen järjettömyyden. Vaikeuksien keskelläkin he pysyivät tyynenä kuin metsälammen pinta.
Mitä enemmän teet mietiskelyharjoituksia, sitä tietoisempi sinusta tulee. Mielesi puhdistuu ja pystyt näkemään maailman selkeämmin, eivätkä vastaantulevat vaikeudet saa sinua enää helposti raiteiltasi.
Meditoinnin perusohjeita
Varaa itsellesi häiriötön aika ja paikka. Aluksi riittää 10-15 minuutin meditaatio. Myöhemmin voit lisätä aikaa, jos siltä tuntuu. Tärkeämpää olisi kuitenkin saada aikaan useita harjoituskertoja viikossa.
Tärkeintä meditointiasennossa on se että tunnet olosi mukavaksi. Älä meditoi makuuasennossa, sillä vaara nukahtaa on erityisen suuri. Jos et ole erityisen notkea, helpointa on istua tuolilla. Jo itämainen risti-istunnan opettelu voi viedä hermot ja se ei suinkaan ole tarkoitus. Kukaan ei kuitenkaan kiellä yrittämästä. Jos mietiskelet ulkona luonnossa, voit improvisoida itsellesi mukavan istumapaikan. Istu tuolilla, selkäranka suorana, jalat kiinni lattiassa, pää pystyssä, kädet polvien päällä rennosti, kämmenet ylöspäin. Se helpottaa energian virtaamista. Ole rentona. Silmät ovat kevyesti suljettuina, ellet sitten harjoittele keskittymistä johonkin kiinteään pisteeseen. Vaikkapa kynttilän liekkiin.
Hengitä vähintään kolme kertaa syvään sisään ja ulos. Nenän kautta sisään ja suun kautta ulos, niin että hengitys kulkee vatsanpohjaan asti. Voit ajatella hengittäväsi rauhallisuutta sisään ja ulos hengittäessäsi voit visualisoida puhaltavasi kiireen ulos. Näin virittäydyt meditatiiviseen olotilaan. Rauhallinen meditointimusiikki taustalla voi joskus helpottaa keskittymistä. Voit kuvitella että jalkapohjistasi lähtevät juuret syvälle maan sisään. Se maadoittaa sinut ja pysyt paremmin kehossasi. Voit siirtää tietoisuutesi kehosi sisälle ja olla esimerkiksi harassa, joka sijaitsee pari senttiä navan alapuolella, sydämessäsi, tai niin sanotun kolmannen silmän kohdalla, joka sijaitsee muutaman sentin silmiesi välin yläpuolella. Tai voit vain tiedostaa olevasi kehosi sisällä. Kuuntele intuitiotasi. Se mikä tuntuu hyvältä on oikein. Ei ole olemassa ehdottomia sääntöjä.
Yksi hyvistä mielenharjoitustekniikoista on käydä ajatuksissa läpi kaikki kehon osat. Keskitä kaikki ajatuksesi esimerkiksi oikean käden etusormeen. Pidä ne siellä. Kuulostele tuntemuksiasi. Mitä aistit? Kuumottaako se? Tuntuuko kihelmöintiä? Mitä tunnet? Vaihda ajatuksesi kehon eri osaan ja ole vain huomioitsija.
Jos yrität heti olla ajattelematta mitään, niin epäonnistut. Mieli on viheliäinen otus ja ajatuksesi karkaa heti sinne sun tänne. Yritä, niin huomaat. Ehkä helpoin tapa on kiinnittää mielesi hengitykseesi. Seuraa vain hengitystäsi, sisään-ulos-sisään-ulos. Jos ajatus karkaa, niin älä lähde sen mukaan. Tiedosta vain mitä tapahtui ja palaa takaisin hengitykseen. Voit myös keskittyä johonkin selkeään visuaaliseen mielikuvaan, ajatukseen, tai jopa johonkin yksinkertaiseen mantraan, mutta vain, jos se tuntuu hyvältä.
Yksi tapa, on nousta ajatuksiesi yläpuolelle. Voit kuvitella olevasi Eiffel-tornissa ja katselevasi alhaalla kulkevia ajatuksiasi. Tiedostat että ne kulkevat alapuolellasi niin kuin liikenne, mutta et lähde niiden mukaan. Ethän lähtisi tornistakaan liikenteen mukaan. Pysy tarkkailijana. Anna ajatusten mennä ja tulla. Ne rauhoittuvat joskus. Tavoitteena on hiljaisuus, jossa ei ole ajatuksia. Voit saada esimakua ajatuksettomista hetkistä välähdyksenomaisina tiloina, mutta se on harvinaista herkkua. Tavoitteena on hiljaisuus, jossa ei ole ajatuksia. Siellä vain ON. Sitä ei voi selittää, se pitää kokea.