Home » Ravinto » Ternimaito

Ternimaito

Ternimaito on lehmän poikimisen jälkeen muutaman vuorokauden ajan erittämää maitoa. Sen tärkeys vasikan terveydelle on tunnettu jo kauan. Ternimaito sisältää kaikkia keskeisiä makroravinteita kuten proteiinia, hiilihydraattia, rasvaa, vitamiineja, kivennäisaineita ja lisäksi bioaktiivisia tekijöitä kuten kasvutekijöitä ja antimikrobiaalisia tekijöitä.

Insuliininkaltainen kasvutekijä (IGF-1) on tärkein kasvutekijä ternimaidossa. Sen pitoisuus ternimaidossa on 7-67 nmol/l mikä on noin 20-200 kertaa enemmän kuin normaalissa maidossa oleva pitoisuus. IGF-1:llä on voimakas kasvua lisäävä vaikutus lihaskudokseen ja se on yhteydessä kasvuhormonin säätelymekanismiin.

Suuri osa ternimaidon vasta-aineista ja immunoglobuliineista eivät imeydy, vaan säilyvät suolistossa, missä ne hyökkäävät taudinsiemeniä vastaan ennen kuin nämä pääsevät elimistön haavoittuvan puolustusjärjestelmän kimppuun. Niiden pitoisuudet ternimaidossa ovat noin 100 kertaa suuremmat kuin vastaavat pitoisuudet normaalissa maidossa

Ternimaidon kaikkia hyötyjä ei ole vielä vahvistettu, mutta tutkimusten mukaan ainakin seuraaviin tiloihin on saatu apua: autoimmuunihäiriöihin, bakteeri- ja virusperäisiin tulehduksiin, heikentyneeseen vastustuskykyyn, vanhenemisen oireiden lykkäämiseen, hiivatulehduksiin, ruoansulatusongelmiin, yleisterveydelle, uupumukseen ja allergioihin.

Usein kysyttyä ternimaitovalmisteista:

Voivatko lapset ottaa ternimaitovalmisteita?

Ternimaito voi auttaa kasvavia lapsia lukuisilla tavoilla. Koska lapset altistuvat bakteeritulehduksille päiväkodeissa ja kouluissa heidän on hyvä vahvistaa vastustuskykyään.

Voiko ternimaitovalmistetta ottaa samanaikaisesti muiden ravintolisien ja lääkkeiden kanssa?

Ternimaito parantaa suolen yleisterveyttä ja auttaa täten muiden ravintotekijöiden imeytymistä. Ternimaitovalmisteilla ei ole tunnettuja interaktioita lääkkeiden kanssa.

Miten ternimaito eroaa tavallisesta maidosta?

Ternimaito sisältää maidon kaikki hyödylliset aineet, mutta tämän lisäksi huomattavia pitoisuuksia kasvua edistäviä ja taudinsiemeniltä puolustavia aineita, kuten kasvutekijöitä, immuunitekijöitä ja immunoglobuliineja. Näitä on toki myös tavallisessa maidossa, mutta hyvin pieninä pitoisuuksina. Edelleen ternimaidossa on korkeampi proteiini-, vitamiini- ja mineraalipitoisuus ja alhaisempi laktoosipitoisuus.

Miten ternimaito vaikuttaa?

Vasikassa ternimaidon tärkein tehtävä on emolehmän immuniteetin passiivinen siirto. Lehmä on elinikänsä aikana altistunut suurelle joukolle ympäristötekijöitä ja bakteereita, joita vastaan se on muodostanut vasta-aineita. Nämä vasta-aineet siirtyvät ternimaidossa vasikalle, jotta se heti ensimmäisten elinpäiviensä aikana olisi vastustuskykyinen. Ihmiset ja apinat voivat siirtää vasta-aineita sikiöilleen istukan läpi, mutta muut eläimet (lehmät, hevoset, siat, lampaat) eivät tähän kykene. Eläimillä vasta-aineet imeytyvät ternimaidosta suolenseinän läpi syntymää seuraavina muutamina päivinä.

Miten paljon ternimaitoa tulisi ottaa?

Tarve on henkilökohtaista. Annostusohje on 2-3 kapselia 2 kertaa päivässä (1600-2400 mg ternimaitojauhetta). Mikäli vastustuskykysi on alentunut tai kohtaat muuten vaativan elämäntilanteen voit nostaa annosta korkeammaksi.

Onko ternimaito turvallista?

Lehmän ternimaitovalmisteita on käytetty vuosien ajan ravintolisänä ja se on todistettu täysin turvalliseksi. Sillä ei ole haittavaikutuksia ja se on täysin luontainen elintarvike. Mitään myrkytysriskiä ei ole.

Voiko ternimaitoa ottaa raskauden aikana?

Ternimaito ei ole haitallista äidille tai sikiölle. Kuten kaikkien ravintolisien suhteen, on raskauden aikana kuitenkin parasta tiedustella lääkäriltä tuotteiden käytöstä.

Koska ternimaito lypsetään?

Ensimmäisen ternimaidon saa vasikka. Esim. BioActive-ternimaito kerätään 36 tunnin sisällä lehmän vasikoinnista.

Miksi lehmän ternimaitoa?

Lehmän ternimaito on ainut, jonka terveyshyödyt eivät ole lajispesifisiä. Toisin sanoen, se sisältää kaikki immuuni- ja kasvutekijät, joista muutkin nisäkkäät hyötyvät, ihminen mukaan lukien.

Laktoosi-intoleranssi. Voinko ottaa ternimaitovalmisteita?

Ternimaitovalmisteissa on vähän laktoosia: 163 mg/ 2 kapselia. Desilitra maitoa sisältää noin 5100 mg laktoosia. Vähäiset vatsaväänteet voivat olla oire myös ternimaidon suolta tervehdyttävästä vaikutuksesta.

Mikä on urheilijan annostus?

Urheilevat henkilöt tarvitsevat ternimaitoa suuremman annoksen. Jotta vastustuskyky tulehduksia vastaan olisi hyvä ja kasvutekijöiden saanti lihaspalautumista ja -kasvua varten riittävä, olisi eduksi ottaa 4-5 kapselia 2 kertaa päivässä (3200-4000 mg ternimaitojauhetta).

Miksi uusiseelantilaista ternimaitoa?

Uusiseelantilaista ternimaitoa pidetään maailman laadukkaimpana. Miksi? Se kerätään ainoastaan laiduntaneilta lehmiltä, jotka eivät ole altistuneet torjunta-aineille eivätkä käsitelty antibiooteilla tai hormoneilla. Uusiseelantilaiset lehmät vasikoivat vuodenajan mukaan, kolmen kuukauden jakson aikana. Ternimaito kuljetetaan tuoreena ja viilennettynä tiloilta suoraan tuotantolaitoksiin, kuten tavallinen maitokin. Tämä on kriittinen kilpailuetu, koska ternimaitovalmisteet tuotetaan tuoreesta ternimaidosta, ei pakastetusta, kuten joudutaan monissa maissa tekemään. Ternimaidon pakastaminen ja sulattaminen voi haitata ternimaidon proteiinirakennetta ja täten heikentää immunoglobuliinien ja kasvutekijöiden biologista aktiivisuutta.