Home » Ravinto » Juomat

Juomat

Jano on tunne, joka huolehtii elimistön riittävästä vedensaannista. Tosin pelkkä vesi ei aina kelpaa, vaan ihminen on kautta historian halunnut sammuttaa janonsa erilaisilla hyvänmakuisilla juomilla.

Janontunne voi tulla myös ilman nesteen puutosta. Kylmän, helmeilevän juoman näkeminen synnyttää halun juoda. Myös suolainen ruoka synnyttää janontunteen. Nykyään saatavana on mitä erilaisimpia ja erimakuisia juomia, jotka sisältävät vaihtelevasti energiaa ja ravintoaineita.

Vesi

Janojuomista vesi on ehdottomasti paras vaihtoehto. Janon tehtävähän on juuri turvata vettä kehon tarpeisiin. Vedessä ei ole turhia kaloreita, se ei reikiinnytä hampaita eikä sekoita ruokahalua ja siten normaalia ateriarytmiä. Onnellista on se, että vesijohtovesi on Suomessa yleensä laadukasta. Monet ihmettelevätkin sitä, miksi tänne tuodaan pullovettä Keski-Euroopasta.

Joskus päänsärky tai väsymys voi johtua nestevajeesta. Tällöin lasillinen raikasta vettä tekee hyvää ja piristää. Ikääntyessä janontunne heikkenee, joten varsinkin helteisellä säällä kannattaa tietoisesti juoda silloin tällöin. Eikä ole hassumpi tapa aloittaa ateria tai välipala lasillisella vettä.

Kivennäisvedet

Kivennäisvedet valmistetaan juomavedestä lisäämällä siihen erilaisia suoloja, kuten natrium-, magnesium- ja kaliumsuoloja sekä hiilihappoa (hiilidioksidia). Hiilidioksidi tehostaa juoman virkistävää vaikutusta, koska se purkautuessaan lisää suussa juoman kosketuspintaa.

Kivennäisvesien valikoimaan sisältyy myös aromatisoituja, hedelmänmakuisia kivennäisvesiä ja jopa vitaminoituja vesiä. Parhaita ovat vähänatriumiset vaihtoehdot. Tavallisessa vedessä on noin 10 mg/litra natriumia, kun taas joissakin kivennäisvesissä sitä voi olla yli 300 mg.

Kivennäisvedet ja vesi sopivat tarjottavaksi kaikille ja kaikissa tilanteissa. Kahvipöydässäkin vesilasilla on paikkansa.

Täysmehu ja tuoremehu

Täysmehussa on periaatteessa samat ravintoaineet kuin hedelmissä, joista se puristetaan. Se valmistetaan lisäämällä pakastettuun hedelmämehutiivisteeseen saman verran vettä kuin sitä on alkuperämaassa haihdutettu. Näin vettä ei tarvitse kuljettaa esimerkiksi Brasiliasta saakka Suomeen.

Energia tulee hedelmien luonnollisista sokereista kuten fruktoosista eli hedelmäsokerista. Mehuihin saatetaan lisätä C-vitamiinia. Vain kuitua täysmehuissa on vähemmän kuin kokonaisissa hedelmissä. Täysmehu sopii hyvin osaksi ateriaa tai välipalaa. Janojuomana sen energiamäärä voi yllättää, sillä se on kevytmaidon luokkaa.

Täysmehua kuten appelsiinitäysmehua sanotaan usein tuoremehuksi, jonka lainsäätäjä kuitenkin määrittelee toisella tavalla. Tuoremehuun ei saa lisätä vettä eikä sitä saa lämpökäsitellä kuten pastöroida säilyvyyden parantamiseksi. Siksi näitä ei aina edes ole kaupassa myytävänä. Esimerkiksi kotona sitruspusertimella appelsiinista puristettu mehu on tuoremehua. Täysmehujen hinta- ja makuerot johtuvat muun muassa raaka-aineista. Ravitsemuksellisesti täysappelsiinimehu ja appelsiinituoremehu, jotka molemmat ovat 100 prosenttisia mehuja, vastaavat toisiaan.

Mehu- ja virvoitusjuomat

Mehujuomien valmistukseen käytetään vähän marjaa tai hedelmää. Siksi mehujuomien ravintoaineilla ei ole juurikaan merkitystä. Mehujuomat ja juomatiivisteiden maku tulee paljolti lisätystä sokerista ja aromeista. Pakkauksen päällysmerkinnöistä voi helposti silmäillä, mistä juoma on tehty

Virvoitusjuomat ovat käytännöllisesti katsoen vettä, sokeria ja aromeja. 1,5 l:n limonadipullossa on 54 palaa sokeria ja energiaa määrä, joka vastaa ateriaa. Eräässä amerikkalaisessa tutkimuksessa, jossa seurattiin yli 600 lapsen ruokatottumusten kehittymistä 1-vuotiaasta 5-vuotiaaksi, todettiin, että paljon sokeroituja juomia nauttivilla lapsilla ruokavalion laatu oli heikompi ja monen ravintoaineen saanti oli vähäisempää kuin muilla.

Light-juomat ovat vaihtoehto niille, jotka haluavat vähentää juomistaan kaloreita. Kevyt-juomat makeutetaan makeutusaineilla, kuten aspartaamilla ja asesulfaami K:lla. Etiketissä on ravintosisältömerkinnät, muun muassa energiamäärä. Ns. hyvinvointijuomat sisältävät tiettyjä lisättyjä aineita; joitain yksittäisiä vitamiineja, kivennäisaineita, ehkä ginsengiä, kuitua tai terveysvaikutteisia mikrobeja. Tällaisten ”terveysjuomien” todelliset vaikutukset voivat osittain olla myös psyykkisiäkin. Niillä ei korvata perusruoka-aineita, niin ravintoainepitoisia ne eivät ole.

Jokainen tietää, että sokeri tekee reikiä hampaisiin. Mutta happamat ainekset tiheään nautittuina syövyttävät myös hampaiden pintakerrosta. Kyseessä on hammaseroosio, joka alkaa hampaiden vahvimman aineen, kiilteen liukenemisella. Kun pintakerros on vaurioitunut, hampaita vihloo ja ne ovat arkoja kuuman ja kylmän vaihteluille. Siksi esimerkiksi happoa sisältävä juoma kannattaa nauttia kerralla eikä hapottaa hampaita tihein väliajoin. Lopuksi vielä ksylitoli-purukumi, joka yhdessä syljen kanssa korjaa hampaiden pintoja.

Kotoinen marjamehu

Kotimaisista (pakaste)marjoista teho- tai sauvasekoittimella valmistettu mehu tai mehunektari, kohtuullisesti sokerilla makeutettu mehu on omaa luokkaansa. Se on ravitsemuksellisesti hyvää, terveellistä ja halpaa. Nimi voisi olla ”berries”.

Luonnonmarjat sisältävät vitamiineja, kivennäisaineita kuten kaliumia, sinkkiä ja magnesiumia, ravintokuitua ja flavonoideja.

”Fruities” on vastaava juoma, joka tehdään tehosekoittimessa hedelmistä. Se sisältää esimerkiksi persikkaa, banaania, päärynää, appelsiinia, appelsiinitäysmehua ja jäämurskaa.

Urheilujuomat

Urheilujuomat ovat käteviä silloin, kun rankan ja pitkäkestoisen liikunnan aikana tarvitaan nestettä ja lihaksille energiaa. Kuntoilijat tarvitsevat niitä vain harvoin. Kuntoilija saa tarvittavat ravintoaineet ja energian perusruoasta ja nestemenetys korvataan vedellä.

Urheilujuomien sokerit – lisätty ja luontaiset – vaurioittavat helposti hampaita, varsinkin jos hengitetään myös suun kautta, jolloin suu on kuiva eikä sylki pääse suojaamaan hampaita. Lisäksi mitä happamampi juoma sitä syövyttävämpää se on hampaille jatkuvasti juotuna.

Itse tehty urheilujuoma, laimea sokeripitoinen juoma sisältää 1 l vettä ja 3 rkl sokeria sekä haluttaessa 1 tl suolaa. Tämän juoman etu on siinä, ettei se sisällä happoa.

Energiajuomat

Energiajuoma on enemmänkin markkinointitermi kuin kuvaus energiapitoisuudesta. Siitä luodaan sporttisia mielikuvia. Juoman sanotaan esimerkiksi ”lataavan paristot” tai ”antavan siivet” tai sen avulla jaksaa bailata aamuun asti. Se ei sisällä energiaa enempää kuin tavalliset sokeripitoiset virvoitusjuomat. Juomassa on mm. sokereita, suoloja ja hedelmähappoja sekä kofeiinia. Lisäksi juomassa saattaa olla joitain yksittäisiä aineita, joita on tavallisissa ruoka-aineissakin kuten tauriini-nimistä aminohappoa, joka ei ole ihmiselle välttämätön.

Energiajuomien ongelmana pidetään sitä, että niitä vyörytetään ravintolamyyntiin, ja niiden käyttö liitetään alkoholin nauttimiseen. Tällainen yhdistelmä voi varsinkin kovan rasituksen yhteydessä olla terveydelle vaarallinen aiheuttamalla muun muassa sydämen rytmihäiriöitä.

Kahvi

Kahvi on suomalaisten suosikkijuoma. Sitä juodaan noin 4 kupillista päivässä. Kahvista ei saada energiaa, eikä sillä ole merkitystä vitamiinien tai kivennäisaineiden lähteenä. Sen sijaan kahvin kanssa nautittavista sokerista, kermasta ja kahvileivonnaisista voi tulla runsaastikin energiaa. Kahvi häiritsee raudan imeytymistä, millä voi olla merkitystä naisille, joilla on taipumus raudanpuutteeseen. Kansanterveyslaitos julkaisi viime vuonna tutkimuksen, jonka mukaan runsas kahvinjuonti näyttää pienentävän riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Kofeiinin vaikutukset ovat yksilöllisiä. Jotkut eivät saa unta juotuaan illalla kahvia, jotkut taas kokevat rauhoittuvansa. Kofeiinin piristävä vaikutus kestää noin 4 tuntia kofeiinin määrästä ja henkilön aineenvaihdunnasta riippuen. Kofeiiniherkille ihmisille, raskaana oleville ja lapsille kofeiini saattaa aiheuttaa jo pieninä annoksina esim. sydämentykytystä.

Tee

Tee on veden jälkeen maailman suosituin juoma. Teessä on flavonoideja, jotka toimivat elimistössä antioksidanteina. Vihreää teetä mainostetaan erilaisten sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon, mutta luotettavaa näyttöä tehosta ei kuitenkaan ole. Teetä kannattaakin mieluummin juoda sen sisältämien aromien kuin terveysvaikutusten vuoksi.

Eri juomien kofeiinipitoisuudet
Kahvi 60-100 mg/kahvikuppi (1,25 dl)
Tee 40-50 mg/kuppi (1,5 dl)
Kolajuoma 33 mg/3,3 dl
Energiajuoma 106 mg/3,3 dl

Alkoholijuomat

Alkoholipitoisten juomien nauttimisen keskeinen syy ei varmaankaan alun alkaen perustunut juomien makuun, vaan siihen outoon päihtymykseen, jota monet muinaiset kansat pitivät merkkinä jumalten vaikutuksesta. Jumalainen olo johti kuitenkin moniin sellaisiin tilanteisiin ja seuraamuksiin, että yhteiskunnat pyrkivät jo varhain hillitsemään alkoholijuomien käyttöä.

Alkoholijuomista saadaan tyhjää energiaa, ei ravintoaineita. Tavalliset ravintola-annokset, kuten 0,3 l:n pullo olutta, 12 cl viiniä tai 4 cl konjakkia, sisältävät kukin saman verran alkoholia, noin 12 g. Mutta alkoholijuomien energiasisältö muodostuu alkoholimäärän lisäksi annoksen koosta ja sokeripitoisuudesta. Juodako pieni vai iso tuoppi A-olutta. Edellinen tuo energiaa 160 kcal ja jälkimmäinen 240 kcal. Liköörissä on saman verran energiaa kuin kermassa, jossa on rasvaa 25 prosenttia. Mäyräkoira olutta, 12 x 0,3 l, sisältää saman verran energiaa kuin neljänneskilo rasvaa.

Siidereiden sokeri- ja alkoholimäärissä on reiluja eroja, eikä siis kuiva ole sama kuin light tai kevyt. Kuivassa on vain jonkin verran vähemmän kaloreita. Energiapitoisuudet löytyvät esimerkiksi markkinoijien Internet-sivuilta. Eräissä väestötutkimuksissa on osoitettu, että kohtuullisella alkoholinkäytöllä, korkeintaan 2-3 annosta päivässä, on suotuisa vaikutus sepelvaltimotautikuolleisuuteen. Tämä ei ole kuitenkaan syy suositella niiden säännöllistä käyttöä. Alkoholin, joka on riippuvuutta aiheuttava päihde, kohtuukäyttökin saattaa aiheuttaa erilaisia terveyshaittoja, vaikka suojaisikin verisuonia.

Punaviinistä on esitetty, että sen antioksidantit suojaavat sepelvaltimotaudilta. Tätä ilmiötä kutsutaan ranskalaiseksi paradoksiksi, koska Ranskan sepelvaltimotautikuolleisuus on tilastojen mukaan selvästi alhaisempi kuin väestön veren kolesterolipitoisuus tai rasvojen käyttö antaisivat aiheen olettaa. Ilmiötä ei ole voitu tutkimuksissa todistaa, joten syy saattaa löytyä punaviinin sijasta juojista itsestään. Toisin sanoen heidän elämäntavat kaiken kaikkiaan, kuten kohtuullinen alkoholinkäyttö, suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta. Punaviinin terveellisyyteen ei siis ole perusteita vedota.

Elimistö ei tunnista juomista saatua energiaa yhtä tehokkaasti kuin kiinteästä ruoasta ja siksi juomat pitävät nälkää huonommin. Juomista voi saada salakavalasti ylimääräisiä kaloreita, mikä vaikeuttaa painonhallintaa. Erään samppanjamainoksen otsikko ”Don’t drink more, drink better” kertoo tietyllä tavalla alkoholinkäytöstä. Loppujen lopuksi kukin tuntee sisimmissään, mikä on hyvä ja sopiva määrä alkoholijuomaa itselle.