Mieleinen hunaja

Pyörän säätäminen

Oikea koko

Rungon koko vaikuttaa pyörän ajomukavuuteen ja hallittavuuteen. Eri valmistajien käyttämät runkogeometriat ja rungon mittaustavat vaihtelevat. Polkupyörän oikeaa kokoa on siksi vaikea ilmoittaa tarkasti. Liian isossa rungossa ajoasento on hankala. Liian pienessä rungossa ajoasento on lyhyt ja liian etupainotteinen.

Satulan korkeus

Satulan korkeus on lähellä oikeaa, kun molempien jalkojen varpaat ylettävät satulassa istuttaessa juuri ja juuri maahan.
Korkeutta voidaan testata myös laittamalla kantapää polkimelle. Sopivalla korkeudella polvi ojentuu kammen ala-asennossa suoraksi. Taaksepäin poljettaessa lantio ei saisi keinua.

Satulan pituussäätö

Varmista, että satula on vaakatasossa esim. vatupassin avulla. Älä siirrä satulaa korjataksesi väärää etäisyyttä ohjaustankoon. Sen sijaan säädä istumakohtasi polkimiin nähden.

Satulan ja polkimien oikea kohta

Polkimen akselin ja polvilumpion takaosan tulee olla samalla linjalla. Maastoajossa satula on usein hieman taaempana, kun taas maantiellä se voi olla aavistuksen edempänä.

Haaramitta

Omaa pituutta tarkempi runkokoon mittari on haaramitta, eli ns. jalan sisämitta. Seiso paljain jaloin vasten seinää ja mittaa jalan sisämitta haaroista lattiaan. Laita esim. kirja haarojen väliin ja nostamalla sitä varovasti ylös, kunnes tunnet luut vastassa. Merkitse kohta ja mittaa se.

Haaramitta       Maantiepyörän koko    Maastopyörän koko

75-78 cm         48-52 cm                   14-16" tai S

79-82 cm         50-54 cm                   16-17" tai M

83-86 cm         53-57 cm                   17-18" tai L

87-90 cm         56-60 cm                   19-21" tai XL